fredag 10 april 2015

Så syr du ditt eget babynest – mönster & beskrivning

I senaste numret (nummer 6/2015) av tidningen Vi föräldrar delar jag med mig av en beskrivning för hur du kan sy ditt eget babynest. Här nedan hittar du pdf-mönstret och en beskrivning med fler bilder än vad som fick plats i tidningen.
Lycka till!
Emil, fem veckor, gosar i nestet.
Mönstret är ett pdf-dokument på åtta sidor. Jag rekommenderar att du använder Adobe reader när du ska skriva ut mönstret, det är gratis och finns att ladda ner här. Se till att rutan "verklig storlek" är vald när du kontrollerar utskriftsinställningarna så att inte mönstrets storlek förändras. Ett tips är att först bara skriva ut första sidan och mäta mot kontrollrutan.
Mönstret hittar du här!
När du skrivit ut alla åtta sidor limmar eller tejpar du ihop dem enligt instruktionerna på mönstret. Det går lättast om du klipper runt två av "ramlinjerna" på varje ark (exempelvis högra långsidan och övre kortsidan).

När du har satt ihop mönstret och klipp ut det borde det se ut ungefär så här:
Nu kör vi!
Symaskin, tråd, sax, tyg (2 bitar á 100x70 cm), snedslå (2,5 m), anoraksnodd (3 m), plattvadd
(1 bit á 100x60 cm eller 3 bitar á 33x60 cm), stoppning (ca 600 gram), nålar, säkerhetsnål, strykjärn och ärmstrykbräda, snörstopp.
1. Dessa prylar är bra att ha för att sy ett babynest! Mönstret behöver du också så klart, det har du förhoppningsvis redan skrivit ut nu. 
Har du inget strykjärn eller strykbräda så hoppar du bara över dessa delar i beskrivningen och syr ett lite skrynkligare, men minst lika mysigt, babynest.

2. Stryk tyget om det behövs. Nåla fast mönstret på en av tygbitarna mot vikt kant. 
Med "mot vikt kant" menas att du lägger tyget dubbelvikt och nålar
fast mönstrets sida där det står "mot vikt kant" just mot tygvikningen.
Rita av mönstret på tyget eller klipp precis efter kanterna, sömsmån ingår i mönstret.
För över markeringen som finns längst ner på mönstret, på mitten på ”benet”, till tyget med en nål eller penna.
Klipp ut den andra tygbiten också och gör markeringar på den.
3. Sicksacka mellan markeringarna som du precis ritat ut, börja och sluta sy några centimeter innan/efter markeringen.
Det går självklart bra att sicksacka runt hela mönsterdelarna för den
som vill, men det är inte nödvändigt om en följer den här beskrivningen.
4. Lägg tygbitarna räta mot räta och nåla. Lämna öppet nertill, mellan markeringarna.
Sy ihop med raksöm ca 1 cm från kanten, börja och sluta vid markeringarna.
5. Pressa sömmen åt ena sidan. Här fungerar det bra att använda en ärmstrykbräda. Det är lite trixigt att få till det bra i svängarna, men gör så gott du kan bara så blir det finemang!
Vänd nestet åt rätt håll.
6. Nåla fast snedslån på sömmarnas rätsida. Kom ihåg att vika in kanten i början och slutet på snedslån så att du får en snygg kant.
Lättaste sättet att nåla på är att arbeta med en hand inuti nestet. Försök också att sticka nålarna igenom sömsmånen inuti babynestet som du pressat ned åt ena sidan, då blir sömmen extra hållbar.
7. Sy fast snedslån på båda sidor ett par millimeter från kanten.
8. Fäst anoraksnodden i en säkerhetsnål och trä igenom snodden i kanalen som du nyss gjort av den fastsydda snedslån.
9. Klipp till madrassen av vadd. Jag hade en bit som var 100 cm bred som jag vek tredubbel. Sedan klippte jag av den så att den blev 60 cm på höjden och rundade kanten upptill.
10. Lägg in bädden i nestet, nåla fast den ca 15-16 cm från kanten. Tänk på att bädden av vadd ska sys fast, så se till att du nålar i vadden.
 11. Sy längs med nålarna. Börja och sluta någon centimeter innanför kanten nertill på nestet. Ett tips när du ska sy genom vadden är att lätta på pressarfotstrycket så kommer symaskinen att samarbeta mycket bättre!
12. Vik in kanterna längst ner och en liten bit in på ”benen”. Nåla ihop och sy med raksöm ganska nära kanten.
13. Nu är det två hål kvar, och dags att börja stoppa ”korven”. Jag använde stoppningen från en stor soffkudde som jag inte längre behövde.
14. Vik in kanterna, nåla och sy ihop hålen. Blir det för svårt att sy på maskin så ta det sista för hand.
15. Sätt på ett snörstopp om du vill ha ett sådant, kom ihåg att göra ordentliga knutar längst ner på snörena så att det inte kan åka av. 
Ge dig själv en stor applåd – grymt jobbat!

Vill du vinna det här babynestet? Se info i tidningen Vi föräldrar :)14 kommentarer:

 1. Hej.

  Väldigt trevlig inlägg om att göra sitt egna babynest :)

  Finns mönstret i tidningen eller det går bara att ladda ned ditt mönster? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej & tack! 😊
   Mönstret finns bara som pdf här på bloggen.

   Radera
 2. Jättefin! Behöver det vara snedslå eller funkar vilket band som?

  SvaraRadera
 3. Hej! Länken till mönstret verkar inte fungera. Hur kan jag få tag i det? Tack på förhand. Mvh Jennie

  SvaraRadera
 4. Hej! Hur gör man om man vill ha en stor sidenrosett på? Trär man även den genom Snedslå eller fäster man den på annat sätt?

  SvaraRadera
 5. Hej,har precis läst vad som behövs för att sy ett babynest.Undrar hur vadden blir om man måste tvätta sin babynest? Kan man inte använda 3-5 cm tjock skumplast till botten istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde skummadrass till botten & det funkade bra. Lite mer tryck behövdes dock från mig för att nålen skulle komma igenom & hämta undertråden.

   Radera
  2. Hej, Lite sent svar men det hjälper kanske någon annan. Ett tips är att sy en "innerdyna" med plastad frotté som man klär i samma tyg som insidan i nestet. Den kan man sedan ta ur och tvätta ifall en blöja skulle läcka medan barnet ligger där.

   Radera
 6. Hej! Och ett stort Tack för mönster och beskrivning till babynest.
  Jag ska sy ett babynest till mitt barnbarn som ska bli mamma i sommar och blev så glad när jag hittade din sida, så nu hoppas jag bara att mina sykunskaper finns kvar. Tack och ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 7. Stort tack för delning av mönster. Jag utgick från ditt & gjorde lite egna justeringar. Trodde aldrig att det skulle vara så (trots allt) enkelt att sy mitt egna babynest.
  Önskar jag kunde visa dig en bild men jag kan inte lägga till bild som kommentar.

  SvaraRadera
 8. Tack för ett jättebra mönster! Min bebis har trivts i sitt och jag håller just nu på att sy ett till min kompis bebis :)

  SvaraRadera
 9. Thank You SO much. I've looked everywhere for a baby nest pattern here in America and couldn't find one. You are a life saver :) God Bless you!

  SvaraRadera
 10. Ville bara tacka för detta strålande mönster och beskrivning! Jag syr just nu mitt tredje nest efter denna beskrivning och har ett fjärde beställt! (Till mig och mina svägerskor). Tack!

  SvaraRadera
 11. Precis sytt klart ett babynest med hjälp av ditt mönster! Insåg under tidens gång att det fanns några saker att göra enklare, t ex sy fast "kanalen" till snöret när man sydde ihop sidorna :) Det var lite pillrigt mot slutet men ack så fint det blev :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!